Øreklinikken Helsevej i Stenløse

Operation af polypper og mandler

Polypper = Adenoide Vegetationer (AV)

Mandler = Tonsiller

Hvad er polyppernes og mandlernes funktion ?
Polypperne og mandlerne er opbygget af lymfatisk væv mage til lymfeknuderne. De er en del af en "lymfatisk ring" som omkranser svælget. Polypperne er lokaliseret højt i svælget ( = næsesvælget) bag næsen og den bløde gane (bl.a. drøbelen) og kan ikke, modsat mandlerne, ses gennem munden uden specielle instrumenter. Polypperne og mandlerne er strategisk placeret omkring de øvre luftveje hvor de præsenteres for bakterier og virus. De deltager muligvis i dannelsen af antistoffer (= modstoffer) mod bakterier og virus som led i kroppens immunsystem. Men de kan også selv blive inficerede og polypperne er et yndet opholdssted for diverse forkølelsesvira og bakterier. Forkølelsesvirus kan således overleve flere uger efter forkølelsen er overstået og i denne periode er man smittefarlig. Deres funktion er vigtigst i de første leveår, der er således ingen holdepunkter for at de har væsentlig betydning efter barnets 3. leveår. Man har heller ikke i kunnet påvise at børn der har fået fjernet polypper og mandler i deres senere liv har haft dårligere modstandskraft mod sygdomme.

Hvilke symptomer giver forstørrede polypper og mandler?
Vejtrækningsbesvær på grund af nedsat luftpassage gennem næsen. Dette medfører snorken og forringet søvn som medfører træthed om dagen. Det kan desuden medføre underudvikling af underkæben med bl.a. dårligt tilpasset tandstilling til følge. For store mandler kan endvidere give søvnapnø, dvs. pauser i vejrtrækningen.
Kronisk betændelse i polypperne kan påvirke nabostrukturer, f.eks. det Eustakiske rør som fører luft fra næsesvælget til mellemøret. Det kan medføre tilbagevendende mellemørebetændelser og væske i mellemøret. Senere års studier viser at fjernelse af polypperne har en gavnlig virkning hos en væsentlig del af børn med kronisk mellemørebetændelse og væske i mellemørerne.

Operation af polypper
Polypperne skrabes under en kort fuld bedøvelse (maske og anæstesigas) med en vinklet 'høvl' som føres ind gennem munden. Indgrebet i sig selv tager ca. 10 minutter. Det vil bløde lidt fra næse og mund indtil blodet spontant størkner, få minutter efter operationen. Når blødningen fra polypperne er ophørt og barnet er helt vågent, kan man som regel tage barnet med hjem.

Operation af mandler (tonsillotomi)
Mandlerne formindskes under fuld bedøvelse (maske og anæstesigas) med en elektrisk kniv som føres ind gennem munden. Blødningen stoppes med en elektrisk pincet før barnet vågner. Indgrebet i sig selv tager ca. 15-30 minutter. Det kan bløde lidt fra næse og mund, få minutter efter operationen.
Ved operation på mandlerne gives dog ofte lidt hurtigvirkende morfin under operationen. Barnet skal derfor blive i klinikken i minimum 45-60 minutter efter operationen. Resten af dagen bør barnet holdes i nogenlunde ro. Lidt blod i spyttet er tilladeligt og skulle der komme lidt blødning fra næse eller mund, skal man lade barnet sutte på knuste isterninger. Standser blødningen ikke efter 15-20 min, må man søge læge eller skadestue. Efterblødning er uhyre sjældent, men søg læge hvis du er i tvivl.
Det er i øvrigt vigtigt at barnet på operationsdagen, drikker en del kølige/kolde drikke (uden brus) og herefter lunken eller kold kost, f.eks. youghurt og is.