Øreklinikken Helsevej i Stenløse

Symptomer på udstående ører

Der er få fysiske symptomer ved at have udstående ører. Nogle bliver lettere solskoldet bag på ørerne om sommeren eller har svært ved at benytte cykel- eller motorcykelhjelm. Andre kan have ondt i det ydre øre om morgenen, hvis de har ligget forkert på øret om natten, fordi et stritører er mere tilbøjeligt til at folde den forkerte vej, når man ligger på siden om natten.

De overvejende problemer er af psykosocial karakter. En del bliver mobbet i skolen og blandt jævnaldrene og bliver fx kaldt Mickey Mouse, flapøre, flyveøre, paraboløre, Dumbo etc. Andre er kosmetisk generet af deres ører. Piger kan være generet af, at deres ører stikker ud gennem håret, når det hænger løst ned over ørerne. Andre vil ikke have deres hår sat op, fordi ørerne så kan ses. Hos enkelte opstår der alvorlige psykosociale problemer med social isolation og nedsat selvværd til følge. Hos voksne er det overvejende et problem af kosmetisk karakter, men som typisk har generet den pågældende gennem hele opvæksten, i ungdommen og langt ind i det voksne liv.

Hvad kan man selv gøre

Har man et spædbarn, som har tilbøjelighed til at ligge på øret foldet den forkerte vej, kan man overveje, at lade barnet sove med en lille nathue på, så barnet undgår at udsætte øret for bøjning i den forkerte retning. Har man et barn, som har fået psykosociale problemer pga. af de udstående ører, må man forsøge at løse problemet ved at tale med skolen evt. skolepsykologen samt med barnets omgangskreds. Er dette ikke tilstrækkeligt, må man gå til sin egen læge eller ørelæge og få en vurdering af, om der bør tilbydes behandling.

Læs mere og bestil tid til konsultation om udstående ører på www.stritoerekirurgi.dk